Tiliöintitietojen siirtäminen kirjanpitoon

Tommi Keränen -

Tositteiden siirtäminen eTaskusta eri kirjanpidon ohjelmistoihin onnistuu näppärästi muutamalla napin painalluksella. Siirtotiedostot on mahdollista muodostaa hieman kirjanpito-ohjelmistosta riippuen joko CSV-, ASCII-, XML-muodossa tai suoraan rajapintojen avulla. eTaskusta löytyviä integraatioita voitte tarkastella täältä.

Artikkelin lopusta löydätte vielä lyhyen ohjevideon siirtotiedoston muodostamisesta.

1. Ennen siirtoa

Ennen siirtotiedoston luomista on hyvä huomioida, että tiedostolle siirtyvät vain tositteet, jotka ovat sekä hyväksytty että tiliöity. Kuukausi näkymässä tositteiden perässä on siis T ja vihreä väkänen.

2. Siirtotiedoston luominen

Klikkaamalla nuolta ''Yhteenveto: kuitit (PDF)'' -napista, näkyvillenne avautuu tilitoimistollenne asetetut siirtotiedosto vaihtoehdot.

Valinnan jälkeen oikealle avautuu Tapahtumien vienti -ikkuna, josta pääsette viimeistelmään siirron. Huomioittehan jälleen, että siirtotiedostolle kirjautuvat kaikki kuukauden hyväksytyt ja tiliöidyt tositteet, ellette ole valinneet vain tiettyjä tositteita vietäväksi (rasti ruutuun).

Esimerkki kuvassa kyse on Emce viennistä, mutta siirtokohtaisesti myös muita asetuksia on valittavissa. Normaalisti vastatiliksi asetetaan esimerkiksi selvittelytili, josta aineisto siirretään oikeille tileille kirjanpidon ohjelmistossa. Voitte toki myös tehdä siirron vaiheittain (esim. siirtää tiliöintitiedot tietylle vastatilille suoraan eTaskusta), jolloin edellämainittu välivaihe poistuu.

3. Aineiston lataaminen sisään kirjanpidon ohjelmistoon

Kun olette luoneet Zipin tai ladanneet (CSV, Ascii tai XML) tiedoston, latautuu se tietokoneen ''lataukset'' kansioon (oletus). Tämän jälkeen voitte ladata aineiston kirjanpidon ohjelmistoonne! Useissa ohjelmistoissa tämä tapahtuu esim. ''tiliöintitietojen tuonti'' tai ''lataa tiedosto ulkopuolisesta järjestelmästä'' polkujen kautta. Polut vaihtelevat jonkin verran ohjelmistojen välillä, joten vientikohtaisiin ohjeisiin voitte tutustua tarkemmin täältä.

4. Tositteiden status eTaskussa

Siirtotiedostolle kirjautuneiden tositteiden status muuttuu ''Viety kirjanpitoon'' tilaan. Kyseiset tositteet eivät kirjaudu toistamiseen siirtotiedostolle, jos suoritatte esim. toisen viennin kuukauden sisällä.

Jos teillä ilmenee tarve viedä jo kertaalleen siirrettyä aineistoa uudelleen siirtotiedoston avulla eTaskusta eteenpäin, voitte myös poistaa Viety kirjanpitoon -statuksen tositteelta. Tämä onnistuu klikkaamalla ikonia (vihreä nuoli + kirja), jolloin aukeaa seuraava ikkuna:

Voitte poistaa merkinnän vain valitulta tositteelta tai viimeisimmiltä tositteita, jotka kirjautuivat siirtotiedostolle. Merkinnän poiston jälkeen tosite palautuu takaisin Tiliöity ja hyväksytty tilaan, jolloin se on taas vietävissä uudella siirtotiedostolla eteenpäin.

Ohessa vielä ohjeet videon muodossa. Näkymä on vanha, mutta toiminnallisuudet edelleen pääpiirteittään samat.